Tutorial: Header non-Transparent (PhotoScape)
Posted on Saturday, 2 March 2013 @ 12:11 with 5 comments


Assalamualaikum.
Hari tu, cik laylanaziera, Dia ada tanya macam mana nak buat header just like me ~
Ok, Saya cuma pandai buat header pakai PhotoScape je..
 Tak pandai sangat pakai Photoshop bagai ni.. T_T

  1. Firstly, Download Phoscape Download
  2. Then cari Editor (photoscape)
  3. Page Editor lebih kurang cam ni :- 

    4. Cari gambar yang berukuran header awak la..  Example : 720x300 or 900x372

5. Cari gambar yang nak dijadikan background.. Make sure gambar tu background dia kosong macam ni ;- 

6. Selalunya Gambar Anime banyak macam ni... Lepastu Insert gambar background 

7. tengok garis merah tu..  ( masukkan gambar )

8.Insert kan gambar...

9.Tengok garis garis bagai tu.. Pakai Paint brush and colour all background


10.Than masukkan tajuk blog yang anda nak tulis.. 


11.Kalau nak tambah effect just like gambar ni.. tengok ni.. 


So ni lah hasil nya.. Kalau nak letak garis garis tu pon just sama macam step ke 11.
So, ni je lah.. aku gila harap benda ni boleh tolong.. kalau ada tak faham boleh ask kat Ask FM, or kat comment or kat tagboard..

http://ask.fm/Yupdiela

Labels:




5Comments:

Blogger ♥ layla naziera ♥ said on 2 March 2013 at 16:36 

aww thanks sudi buat tutors :) bytheway hampir nak jadi but takdapat nak secantik cam awak buat lagi la sayang :(

Blogger Yup Diela said on 2 March 2013 at 21:13 

Sure.. Welocome :)) Nak tambah effect lagi cantik, Edit kat PhotoBucket..

Blogger ♥ layla naziera ♥ said on 2 March 2013 at 22:28 

This comment has been removed by a blog administrator.

Anonymous Anonymous said on 30 December 2013 at 19:52 

cemana nak buat scrollbar tu? then cemana nak buat mcm kt bawah profile awak tu?

Blogger Kattie Rivera said on 23 April 2015 at 22:54 

i wish this was written in English but the photos helped a lot. thank you! will probably use one of your skins :))

Post a Comment



Hello ppl
hey there! i could just shut this blog down but it kind of have special place in my heart(?) how don't ask.


Archive



Shout


© 2015 - Basecode Qayyum.